Irak: Blair nepopustljiv, poziva Pariz i Moskvu da odustanu od veta

BRITANSKI premijer Tony Blair rekao jeda "je odlučan ostati čvrst" oko iračkog pitanja, a Rusiju i Francusku pozvao je da ponovno "razmotre" prijetnju vetom drugoj rezoluciji Ujedinjenih naroda.

"Odlučan sam ostati na liniji koju smo utvrdili" (prema Iraku), rekao je Blair na tjednom aktualnom satu pred donjim domom britanskog parlamenta.

"Razlog zbog kojeg sam odlučan ustrajati u utvrđenoj politici jest taj... da međunarodna zajednica pokaže da je spremna poštivati ono što je nametnula Sadamu Huseinu", rekao je Blair.

Govoreći o prijetnji vetom prijedlogu rezolucije UN-a koja bi dopustila uporabu sile protiv Iraka, Blair je pozvao Rusiju i Francusku da razmotre svoja stajališta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će zemlje koje tvrde da su spremne iskoristiti veto, bez obzira na stanje, ponovno razmotriti (svoje stajalište) i shvatiti da stavljajući veto dovode u opasnost ne samo razoružanje Sadama Huseina već i jedinstvo UN-a", rekao je Blair.

Blair bi u srijedu trebao razgovarati i s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom koji tijekom dana treba stići u London kako bi sudjelovao na inauguraciji izložbe "remek djela Dresdena", grada koji je u Drugom svjetskom ratu uništilo britansko zrakoplovstvo.

Na dnevnom redu njihovih razgovora tijekom privatne večere bit će ponajprije Irak, a stajališta te dvije zemlje prema vojnoj akciji izgledaju nepomirljiva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara