IRAK NA KUVAJT DOSAD ISPALIO DESET PROJEKTILA, POTVRDA IRAKA

Od početka američkog napada Irak je na Kuvajt ispalio deset projektila, od čega su tri presreli projektili Patriot, a dva su pala u more, objavili su u petak kuvajtski službeni izvori, a raketiranje je prvi put potvrdio i sam Irak. L

Deseti projektil, vjerojatno Scud, ispaljen u petak, uspješno je presretnut i uništen, rekao je glasnogovornik kuvajtske vojske nakon nove petminutne zračne uzbune oglašene u petak u 2.20 sati po mjesnom vremenu (ponoć i 20 po srednjoeuropskom).

Nakon što je to ranije opovrgavao, Irak je u četvrtak, u priopćenju središnjeg vojnog zapovjedništva koje je prenijela iračka televizija, prvi put potvrdio da je tukao iračko-kuvajtsku granicu: zračnu bazu Ali al-Salem, luku Shuwaikh blizu grada Kuvajta te logor Doha, glavnu američku bazu za invaziju na Irak.

Nešto ranije, glasnogovornik kuvajtske vojske je objavio da je na Kuvajt noću s četvrtka na petak ispaljen još jedan projektil.

Od deset ispaljenih projektila, dva su u četvrtak navečer pala u more, objavila je kuvajtska vlada. Ciljali su područje al Shuwaikh gdje se nalazi jedna od najvećih kuvajtskih rafinerija, 80-ak kilometara južno od glavnoga grada.

Američko središnje zapovjedništvo (CENTCOM) objavilo je da je jedan od deset projetila ujutro pao u blizini Campa Commando, jedne od američkih baza na sjeveru zemlje. Stručnjaci su potvrdili da projektil nije nosio kemijsko oružje.

Osim projektila presretnutog u petak, projektili Patriot u četvrtak su unišili dva iračka projektila, objavilo je kuvajtsko ministarstvo obrane. Riječ je bila o projektilima tipa Scud. Presretanje je potvrdio i CENTCOM.

Prva dva iračka projektila pala su u pustinji Mutlaa, 40-tak kilometara sjeverno od Kuvajta. Dva sata kasnije pala su još tri projektila, a ubrzo je stigao i šesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara