Irak odgovoran za 959 milijuna dolara odštete zarobljenicima

Irak odgovoran za 959 milijuna dolara odštete zarobljenicima
IRAK, Saddam Hussein i iračka obavještajna služba odgovorni su za više od 959 milijuna američkih dolara odštete 17-orici Amerikanca koji su bili irački ratni zarobljenici tijekom Zaljevskog rata 1991. i njihovim bližnjim članovima obitelji, presudio je savezni sudac Richard Roberts.

U presudi izdanoj u ponedjeljak navečer Roberts je dodijelio tužiteljima više od 653 milijuna dolara kompenzacione odštete za njihove ozljede, bol, patnje i emocionalne smetnje, te 306 milijuna dolara kaznene odštete.

Tužbu je podnijelo 17 od 21 zarobljenog američkog vojnika i 37 bližnjih članova njihovih obitelji. Oni su tužili Irak, Saddama Husseina i iračku obavještajnu službu navodeći osobne ozljede uzrokovane mučenjem tijekom njihovog zarobljeništva u Iraku, te patnje njihovih članova obitelji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tuženi se nikada nisu očitovali o tužbi, niti se pojavili na sudu, a ostaje nejasno koliko od dosuđene sume, odnosno da li će uopće išta od toga tužitelji uspjeti naplatiti.

Odvjetnik jednog od tužitelja Steve Fennell kazao je da je glavni cilj te tužbe bio podići javnu svijest, proglasiti Saddama Husseina i njegov režim odgovornima, odvratiti druge od činjenja takvih strahota, te pružiti odgovarajuću naknadu žrtvama. Dodao je u izjavi da ova presuda na 118 stranica predstavlja značajnu pobjedu na većini tih polja, te da se nada da će biti uspješni u naplati presuđenoga iznosa iz iračkih fondova, kao što je to bila namjera američkog Kongresa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara