IRAK POJAČAO SURADNJU S INSPEKTORIMA, RAZMATRA UNIŠTENJE RAKETA

Čelnik iračkog povjerenstva za suradnju s inspektorima UNa Hossam Amin izjavio je u nedjelju da je njegova zemlja pojačala suradnju s inspektorima oružja.

On je rekao na konferenciji za novinare u Bagdadu da je Irak dao zeleno svijetlo njemačkim zrakoplovima Luna za djelovanje nad Irakom kako bi pomogli inspektorima u njihovoj misiji.

Dodao je da će zrakoplovi Mirage-4 također započeti operacije u iduća dva dana. Prema njegovim riječima, američki špijunski zrakoplovi U2 već su tri puta nadlijetali Irak.

Amin je također rekao da Bagdad razmatra zahtjev glavnog UN-ovog inspektora za oružje Hansa Blixa za uništenjem raketa al-Samoud, čiji domet navodno prelazi prihvatljivo ograničenje od 150 kilometara.

´Nadam se da će to pitanje biti riješeno bez upletanja SAD-a´, rekao je.

U međuvremenu je i irački potpredsjednik Taha Yassin Ramadan, koji se nalazi na summitu nesvrstanih u Kuala Lumpuru, potvrdio da se Blixov zahtjev razmatra.

´Naša suradnja i odnosi s UN-ovim inspektorima oružja nastavljaju se´, rekao je novinarima nakon što su ga pitali hoće li Bagdad pristati uništiti rakete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim toga, Irak je u nedjelju pokusno ispalio raketu al-Samoud 2 kako bi pokazao inspektorima da njezin domet ne krši ograničenje UN-a o dometu postavljenom 1991.

Pokusno ispaljivanje održalo se u Falluji, 70 kilometara zapadno od Bagdada, uz nazočnost inspektora.

Blix je naredio Iraku da počne uništavati svoje rakete al-Samoud 2 do 1. ožujka jer je njihov domet veći od dopuštenog.

´Irak je spreman razmatrati zahtjev Blixa o iračkim raketama kroz tehnički dijalog´, rekao je za Reuters član vladajuće stranke Baath Saad Qasim Hammoudi.

´Blix i UN-ovi inspektori oružja prvo trebaju provjeriti domete tih raketa prije njihova uništenja´, rekao je. ´Ako dokažu da je Irak premašio (dozvoljeni) domet, tada će Irak pristati na njihovo uništenje´.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan pozvao je u nedjelju Bagdad da uništi rakete.

´Oni moraju uništiti to oružje...Uvjeren sam da će ga uništiti. Ako odbiju Vijeće sigurnosti UN-a morat će donijeti odluku o tome´, rekao je Annan novinarima po dolasku u posjet Turskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara