IRAK POVUKAO VELEPOSLANIKA U RUMUNJSKOJ

Irak je u subotu objavio da je povukao svog veleposlanika iz Bukurešta u znak prosvjeda protiv pokušaja Rumunjske da prisli iračkog veleposlanika na izdaju svoje zemlje.

Irački veleposlanik Saad Hamid Majid izjavio je u srijedu da mu se rumunjska tajna služba obratila uoči sastanka s rumunjskim ministrom vanjskih poslova nudeći mu novac u zamjenu za suradnju.

Njegove optužbe, koje su uslijedile samo dan nakon protjerivanja petorice iračkih diplomata iz Bukurešta, Rumunjska je odbacila.

Iračko ministarstvo vanjskih poslova optužuje Sjedinjene Države za međunarodnu kampanju kojom iračke diplomate "prisiljava na izdaju svoje zemlje".

State Department je od pojedinih zemalja zatražio da protjeraju iračke špijune, koji se kriju pod diplomatskim statusom, jer predstavljaju prijetnju za Amerikance izvan zemlje.

Poput ostalih istočnoeuropskih zemalja i Rumunjska je, u znak zahvalnosti SAD-u za podršku u pristupanju NATO-u, poduprla američka nastojanja za razoružanjem Iraka od oružja za masovno uništenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara