Irak priprema sud za ratne zločine pod Sadamom Huseinom

OČEKUJE se da će irački politički čelnici ovoga tjedna glasovati o uspostavi posebnog suda za ratne zločine koji će suditi pripadnicima vlasti Sadama Huseina za različite optužbe od genocida do rasipanja nacionalnog bogatstva, piše u ponedjeljak The New York Times.

List piše da nacrt zakona o Sudu, pripremljen u bliskoj suradnji s pravnicima Bushove administracije, predviđa sveirački Sud nadležan za progon pojedinaca optuženih za masovna smaknuća, protjerivanje i ubijanje plinom vlastitog naroda tijekom proteklih 35 godina.

Za razliku od niza sudova za ratne zločine uspostavljenih proteklog desetljeća irački sud ne predviđa ulogu za Ujedinjene narode, piše NYT pozivajući se na iračke i američke dužnosnike koji su radili na nacrtu zakona o njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sud također neće nužno uključiti strane pravnike s iskustvom u međunarodnom pravu i postupcima razvijenim posljednjih godina za progon zločina protiv čovječnosti.

Nacrt zakona bi vjerojatno ove srijede trebao biti predstavljen Vijeću za privremenu upravu Iraka, a ukoliko ga ono odobri Sud, koji bi činilo pet sudaca, mogao bi biti spreman za prve slučajeve za šest mjeseci kada se predviđa i uspostava nove privremene iračke neovisne vlasti.

(Hina) sl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara