Irak: Šiiti traže islamsku državu

Irak: Šiiti traže islamsku državu
STOTINE u bijelo obučenih vjernika okupile su se u petak na jednom bulevaru u porušenom iračkom gradu Nasiryiji slušajući upozorenje muslimanskog svećenika: "Iračani se moraju ujediniti kako bi osnovali islamsku državu".

Ista poruka odjekivala je na glavni muslimanski dan za molitve širom Iraka. Islamski svećenici isticali su potrebu za ujedinjenjem nakon pada režima Sadama Huseina, tražeći istodobno odlazak američko-britanske koalicije.

Oko 2.000 vjernika u tom južnom iračkom gradu izražavalo je zadovoljstvo jer se "nakon dugog vremena mogu slobodno moliti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U bagdadskoj džamiji je Abdel-Hadi al-Muhammadawi zatražio od stranih "okupatora" da napuste Irak, a potom je prepričao patnje proživljene pod Sadamovim krvnicima. Govoreći o sinu koji je mučen pred njegovim očima, zaplakao je, da bi svi prisutni zaplakali s njim.

Svećenici dviju glavnih islamskih skupina - šiita i sunita - pozivali su u petak na jedinstvo i jednaskost u novom Iraku, ali su poruke šiita te koje posljednjih dana privlače najveću pažnju. Šiiti, tlačeni tijekom Sadamovog režima, čine 60 posto od 24 milijuna stanovnika Iraka i od samog svrgavanja režima zagovaraju islamsku državu. Uvaženi šiitski mula koji se vratio iz egzila u Siriji, Asaad al-Nasseri, rekao je: "Moramo, dugoročno gledajući, biti spremni na osnivanje islamske države".

Irački šiiti žurno organiziraju lokalne odbore, dijele novac, skupljaju opljačkanu imovinu i šalju milicije da čuvaju bolnice i elektrane, šireći bojazan od uspostave teokracije po uzoru na susjedni Iran.

U razgovoru za AP, američki ministar obranr Donald Rumsfeld dao je, međutim, do znanja da Washington to neće dozvoliti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara