Irak: Sukobi u Mosulu; sastanak iračke oporbe u Nasiriji

AMERIČKE snage su otvorile vatru na neprijateljski raspoloženu gomilu u Mosulu, na sjeveru Iraka, ubivši najmanje deset i ranivši nekoliko desetaka ljudi, dok se istodobno u Nasiriji na jugu zemlje prvi put sastaje iračka oporba, javljaju agencije.

Incident u Mosulu se dogodio nakon što se okupljeno mnoštvo usprotivilo novom guverneru tog naftom bogatog grada Mashanu al-Guburiju koji je na gradskom trgu pohvalno govorio o Sjedinjenim Državama.

Američki vojni glasnogovornik tvrdi da su američki vojnici odgovorili na hice iz gomile, no ranjenici su u bolnicama ispričali da su Amerikanci zapucali na guvernerov zahtjev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na jugu, u Nasiriji, SAD okuplja bivše protivnike režima Sadama Huseina, no protiv tog sastanka je prosvjedovalo nekoliko tisuća Iračana, većinom šijita. Šijitski uglednik ajatolah Ali Sistani iz Najafa je poručio da Irakom "moraju vladati Iračani".

Novi korak prema kraju rata označio je u utorak potez zapovjedništva iračke vojske za provinciju Al-Anbar koje se sa 16.000 ljudi predalo američkim snagama. Te su snage do predaje nadzirale pogranično poručje prema Siriji. General Mohamed Jaroui potpisao je predaju svojih postrojba američkom pukovniku Curtisu Pottsu u zapadnom dijelu iračke pustinje.

Iz Bagdada agencija France Presse javlja o prilično nasilnom posjetu američkih marinaca hotelu Palestini, u kojem su uglavnom smješteni strani novinari, u navodnoj potrazi za skrivenim oružjem. Desetnik John Hoellwarth je objasnio da su vojnici "reagirali nakon pouzdanih informacija obavještajnih službi", te da će marinci štititi sigurnost novinara i civila u tom hotelu. Ne zna se je li prilikom pretresa soba na dva posljednja kata hotela pronađeno ikakvo oružje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara