Irak: Sukobi u najafu, Sadr nudi primirje

AMERIČE snage uz potporu borbenih helikoptera napale su u petak u Najafu snage odane radikalnom šijitskom svećeniku Moqtadi Sadru, dok sve češći incidenti na jugu Iraka prijete prerastanjem u drugu šijitsku pobunu.

Pripadnici Sadrove milicije, Mehdijeve vojske, napali su britanske i talijanske vojnike u Basri, Amari i Nassiriyi, a sukobi bjesne i u bagdadskoj četvrti Sadr City.

Samo u Sadr Cityju u četvrtak je poginulo 19 Iračana, a 111 je ozlijeđeno, dok je u Nassiriyi poginulo šestero ljudi, a 13 je ozlijeđeno.

Američka vojska je priopćila da su u sukobima u Najafu u četvrtak poginula dvojica marinaca. Vojska nije objavila okolnosti njihove pogibije.

Najžešće borbe u petak se vode oko groblja u Najafu, najvećeg u arapskom svijetu i utočišta militanata. U ulici koja iz grada vodi prema Kufi, američki tenkovi napali su hotele u kojima se navodno skrivaju Sadrovi borci. Borbe se vode i oko svetih mjesta u Najafu, jednih od najsvetijih u šijitskom islamu, a navodno je oštećena i kupola groba Imama Alija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjoj šijitskoj pobuni, u travnju i svibnju, poginule su na stotine Iračana i deseci američkih vojnika.

Sadr je, čini se, ovoga puta sklon prekidu sukoba. Putem glasnogovornika u Bagdadu, zatražio je obnovu primirja, kojim je u lipnju obustavljena prva pobuna.

"Nemamo ništa protiv pregovora da bi se riješila kriza", rekao je Sadrov glasnogovornik. "Kako sam rekao u ime Sadra, želimo obnovu primirja", rekao je.

(Hina) xzt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara