Irak sve bliže ratu

NAKON objave Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Španjolske da odustaju od glasovanja o drugoj rezoluciji UNa pred Vijećem sigurnosti, izgledi za rat u Iraku u ponedjeljak su sve veći.

Iako je za utorak zakazano predstavljanje izvješća glavnog inspektora UN-a za razoružanje u Iraku Hansa Blixa pred Vijećem sigurnosti, čini se da ono zapravo neće imati velikog utjecaja na odluku o početku vojne akcije.

Blix zasad ignorira prijetnju mogućeg rata i priprema se predstaviti Vijeću sigurnosti izvješće na 30 stranica u kojem se nalazi desetak ključnih točaka razoružanja koje bi Irak morao ispuniti u nadolazećim mjesecima.

Odluka da se druga rezolucija koju su predložili Washington, London i Madrid ne stavi na glasovanje pred VS posljedica je toga što je postalo više nego očito da je Vijeće sigurnosti podijeljeno bez izgleda za prihvaćanje kompromisa. Ta je vijest objavljena tik pred početak konzultacija iza zatvorenih vrata Vijeća sigurnosti.

Diplomati su i ranije govorili da bi napuštanje druge rezolucije bilo s pravnog stajališta pametnije od glasovanja o njoj budući da bi napad na Irak, u slučaju da druga rezolucija bude odbijena, predstavljao kršenje međunarodnog zakona.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, kad se o njoj ne bi ni glasovalo, tada bi pravni status rata pao u "sivu zonu", odnosno SAD i Britanija pokrile bi se ovlastima iz prve rezolucije, smatraju diplomati.

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin rekao je ranije u ponedjeljak da Francuska ne može prihvatiti drugu rezoluciju UN-a koja bi uključivala ultimatum ili spominjala automatsku uporabu sile.

U Moskvi, visoki diplomat kazao je da Vijeće neće odobriti rezoluciju koju podupiru SAD. "Taj nacrt nema izglede za prolaz", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Jurij Fedotov.

Predsjednik Bush, koji se u ponedjeljak navečer treba obratiti naciji s ultimatumom iračkom vođi Sadamu Huseinu, jasno je kazao u nedjelju nakon summita na Azorima da će diplomatski napori završiti u ponedjeljak navečer ali nije pojasnio koji će koraci potom biti poduzeti.

Očekuje se u međuvremenu da će inspektori UN-a početi povlačenje iz Iraka u naredna 24 sata, a promatrači UN-a već napuštaju demilitariziranu zone na iračko-kuvajtskoj granici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara