Iran: Bam će biti obnovljen; broj žrtava mogao bi doseći 30.000

IRANSKI vrhovni čelnik izjavio je u ponedjeljak da će vratiti nekadašnji sjaj gradu Bamu razrušenom u potresu koji je odnio do 30.000 života, dok spasilačke ekipe tragaju za preživjelima u ruševinama, iako su nade sve manje.

Vrhovni čelnik ajatolah Ali Khamenei doputovao je u ponedjeljak u Bam i obećao je da će obnoviti drevni grad koji se nalazi na Putu svile.

"Suosjećamo s vama jer izgubili smo našu djecu. Mi ćemo obnoviti Bam koji će biti čvršći nego prije", rekao je on obraćajući se okupljenima na jednom od razrušenih trgova.

Predsjednik Mohammad Khatami također je doputovao u Bam kako bi vidio razmjere štete, za koju mnogi okrivljuju loše vladino planiranje i nesolidnu jeftinu gradnju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmjeri ove katastrofe tako su veliki da sve ono što je dosad učinjeno nije dovoljno", rekao je on novinarima. "Nadam se da će idućih sati stići još pomoći".

Napore spasilačkih ekipa, koje od 0 do 24 sata traže preživjele, otežavaju gomile tijela na ulicama, velika hladnoća tijekom noći, kiša i nova podrhtavanja tla.

"Mislim da će broj mrtvih narasti do 30.000", rekao je jedan vladin dužnosnik u pokrajini Kerman, koju je potres pogodio prije svitanja u petak dok su ljudi još spavali, uništivši pritom oko 70 posto zgrada u Bamu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara