Iran i Rusija: I druge zemlje u plan obogaćivanja urana

SLUŽBENI Teheran i Moskva su se usuglasili da će povećati broj zemalja koje će sudjelovati u ruskom planu da se iranski uran obogaćuje u Rusiji, objavio je Iran u subotu najavljujući kompromis koji bi mogao umiriti međunarodnu zajednicu.

Iranski ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki je odbio reći koje bi zemlje mogle biti uključene u ovaj plan. "Povećanje broja partnera u planu je dogovoreno", kazao je Mottaki na konferenciji za novinare.

Prema tom planu Iran bi slao uran na obogaćivanje u Rusiju, a zatim bi se takav obogaćeni uran vraćao u Iran za upotrebu u nuklearnim reaktorima. To bi u teoriji zadovoljilo međunarodnu zajednicu i uvjerilo je da Iran koristi uran samo za proizvodnju nuklearnog goriva potrebnog za stvaranje električne energije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD, koje su uvjerene da Iran koristi svoj nuklearni program kao paravan za proizvodnju nuklearnog oružja, vrši pritisak na Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da prijavi Iran Vijeću sigurnosti UN-a zbog nametanja ekonomskih ili političkih sankcija.

Mottaki je također kazao da se pregovori s europskom trojkom - Velika Britanija, Njemačka i Francuska - nastavljaju te je dodao da se nada da će doći do zadovoljavajućeg zaključka.

"Mislim da je potrebno vrijeme za nastavak pregovora", kazao je iranski ministar vanjskih poslova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara