Iran je sakrivao postojanje tajnog nuklearnog postrojenja

Tekst: J.D.
Foto: AFP


IRAN je sakrivao još jedno postrojenje za obogaćivanje urana, i to blizu svetog grada Qoma, saznalo se danas na summitu G20.

Iran je u pismu Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) priznao postojanje tog postrojenja, a danas je vijest objavio američki predsjednik Barack Obama. Obama, Nicolas Sarkozy i Gordon Brown kritizirali su zajednički Iran i zatražili od njega da odmah i bez ustezanja počne surađivati s međunarodnom zajednicom.

Izravna prijetnja nuklearnom razoružanju

Zapadne tajne službe navodno su već mjesecima znale za postojanje druge tvornice za obogaćivanje urana blizu Qoma. Iran je ranije priznao postojanje postrojenja u gradu Natanzu.

Iranska odluka da sagradi tajno postrojenje predstavlja "izravnu prijetnju osnovnim principima" globalnog režima protiv proliferacije, rekao je Obama u Pittsburghu, gdje je domaćin summita G20.

Pokoriti se rezolucijama

Unatoč iranskim navodima o miroljubivoj prirodi nuklearnog programa, gradnja novog postrojenja "ne poklapa" se s tim navodima, rekao je američki predsjednik, te ponovio kako je spreman Iranu pružiti ruku, ali je nekoliko puta naglasio da Iran "mora" prihvatiti pravila igre.

"Iran se mora pokoriti rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i mora jasno pokazati da je spreman ispuniti svoje odgovornosti kao član zajednice naroda", rekao je Obama. Ukoliko iranski režim ne bude ispunio svoje obaveze, snosit će odgovornost.

Francuski predsjednik i britanski premijer nastupili su nakon Obame i također vrlo strogim riječima naznačili kako će Iran sada morati objaviti sve detalje o svom kompletnom nuklearnom programu, a u suprotnom mu prijete nove sankcije.

Neugodna situacija

Navodno se radi u podzemnom postrojenju koje se nalazi na mjestu bivše platforme za lansiranje projektila Iranske revolucionarne garde, sjeveroistočno od svetog grada Qoma. Ozbiljni radovi na postrojenju počeli su sredinom 2006. godine. Iranci su u svom pismu IAEA-u pokušali umanjiti važnost postrojenja, ali su se svakako našli u vrlo neugodnoj situaciji.

Sljedeći tjedan se Iranci trebaju pojaviti na pregovorima s pet zemalja članica Vijeća sigurnosti i Njemačkom, a tema će biti nuklearni program. Rusi su čak najavili kako su spremni odustati od protivljenja sankcijama ukoliko Islamska republika ne bude surađivala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara