Iran mijenja ime ulice kako bi poboljšao odnose s Egiptom

IRANSKO ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od gradskog vijeća Teherana da preimenuje ulicu nazvanu po atentatoru na egipatskog predsjednika Anwara Sadata, što bi moglo otvoriti put obnovi diplomatskih veza Teherana i Kaira.

Teheran je prekinuo diplomatske odnose s Kairom nedugo nakon islamske revolucije 1979. godine, zbog potpisivanja mirovnog sporazuma Izraelaca i Egipćana iz Camp Davida i davanja utočišta izbjeglom iranskom šahu.

Egipat je zahtijevao da Iran promijeni ime ulice Khaleda Islamboulia, islamističkog radikala koji je ubio Sadata 1981. godine, prije nego počne razmatrati obnovu odnosa.

"Gradsko vijeće Teherana raspravljat će u utorak, na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova, promjenu naziva ulice", prenosi iranska novinska agencija IRNA.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradsko vijeće je ranije objavilo kako samo čeka "zeleno svjetlo" ministarstva za promjenu naziva ulice.

Dvije su države proteklih tjedana izrazile veliku želju za prevladavanjem međusobnih razlika. Iranski i egipatski predsjednici Mohamad Hatami i Hosni Mubarak sastali su se na marginama konferencije u Ženevi prošloga mjeseca, što je prvi takav sastanak u posljednjih 20 godina.

(Hina) bcav nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara