Iran nastavlja razvijati nuklearni program

Iran nastavlja razvijati nuklearni program

MOHAMED SAEEDI, zamjenik direktora iranske Organizacije za atomsku energiju, na državnoj televiziji je izjavio kako će Iran ponovno započeti istraživanje nuklearnog goriva.

Taj je istraživački projekt bio predmetom žestokih kritika od strane zapadnih država, koje se boje kako bi njime Iran proizveo obogaćeni uran - koji se može koristiti za proizvodnju nuklearnog oružja.

Iran se formalno nije odrekao planova za proizvodnju obogaćenog urana, ali je istraživanje 2003. godine privremeno obustavljeno kao znak dobre volje tokom pregovora s trojkom europskih država - Britanijom, Francuskom i Njemačkom.

Iranska najava o nastavku kontroverznog projekta dolazi nedugo nakon najava o američkim planovima za vojni udar protiv Irana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te najave, koje mnogi tumače kao psihološki pritisak na iransku vladu, očigledno nisu obeshrabrile iranske vlastodršce koji u posljednje vrijeme zauzimaju sve militantniji kurs prema zapadnim državama.

Iran je prije dva dana odbio rusku ponudu da za proizvodnju obogaćenog urana - gorivo za buduće iranske nuklearne elektrane - na ruskom teritoriju.

(D.A.)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara