Iran ne odustaje od nakane da nastavi s obogaćivanjem urana

Iran je odlučan u nakani da nastavi s obogaćivanjem urana i ne želi ga prekinuti kako bi zajamčio da ne proizvodi nuklearno oružje, izjavio je u utorak u UNu iranski ministar vanjskih poslova Kamal Harazi.

"Iran je odlučan u nakani da nastavi djelatnosti na svim zakonitim područjima nuklearne tehnologije, uključujući obogaćivanje urana, isključivo u mirnodopske svrhe", rekao je Harazi drugog dana konferencije o ugovoru o neširenju nuklearnog oružja (NPT) u UN-ovu sjedištu u New Yorku.

U ponedjeljak je njegov njemački kolega Joschka Fischer upozorio da bi nastavak obogaćivanja urana za Teheran značio "krah" iransko-europskih pregovora.

Fischer je dodao da bi zbog takvih okolnosti Europa i SAD mogli predložiti UN-ovu Vijeću sigurnosti da prouči iransko pitanje i možda odluči o uvođenju međunarodnih sankcija.

Harazi je rekao kako se "ne treba zavaravati da prekid, ili čak dulja obustava zakonitih djelatnosti" kao što je obogaćivanje - za koje Iran tvrdi da je ovlašten na temelju NPT-a, u mirnodopske svrhe - "može biti objektivno jamstvo" da neka zemlja ne želi nabaviti atomsko oružje.

Harazi je oštro napao države članice nuklearnog kluba jer se nisu razoružale kao što NPT traži, smjerajući na SAD.

"Neke nuklearne zemlje proizvode trenutno novo oružje koje je jednostavnije za uporabu", kazao je smjerajući na nuklearno mini-oružje, tzv. "protubunkersko" koje Washington planira proizvoditi.

Rekao je da je nepravedno što države koje ne sudjeluju u NPT-u "imaju neograničen pristup materijalu, opremi i tehnologiji, dok su članice izložene strogim ograničenjima".

Time je mislio na Izrael kojemu SAD pruža tehnološku pomoć, dok je Iran meta američkih sankcija koje mu ne daju da nabavi osjetljivu tehnologiju.

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara