IRAN OBILJEŽAVA OBLJETNICU ISLAMSKE REVOLUCIJE

U školama diljem Irana u nedjelju u 9,33 sata zazvonila su "zvona revolucije", u trenucima kada se prije 25 godina ajatolah Homeini vratio iz egzila kako bi proglasio pobjedu islamske revolucije.

U školama, državnim institucijama i na ulicama, Islamska Republika je veličala svoju revolucionarnu prošlost kako bi potvrdila svoju vječnost u možda najtežoj političkoj krizi u 25 godina postojanja.

Kao svake godine učenici su skandirali "slava Homeiniju". Oglasile su se sirene brodova i vlakova, a slike imama Homeinija posvuda su izložene. Kao i prošle godine jedan helikopter je laticama ruža zasuo groblje "mučenika" revolucije gdje je imam Homeini nekoć održao govor, koji je danas proglašen svetim. "Vlada koju namjeravam postaviti počivat će na božanskim nalozima. Suprostaviti joj se bilo bi isto što i negirati Boga i volju naroda", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nekoliko dana visoki dužnosnici odlaze na njegov grob prizivajući njegov revolucionarni žar. "Iranski narod treba slijediti put koji su iscrtali Imam i Vođa (Homeini i njegov nasljednik Ali Hamenei) i njihovu težnju u očuvanju tekovina revolucije" rekao je bivši predsjednik Akbar Hashemi Rafsandjani.

Proslava revolucije u Iranu obilježena je političkom krizom u zemlji koju je potaknulo konzervativno Vijeće čuvara zabranom brojnim proreformističkim političarima da sudjeluju u skorašnjim izborima.

(Hina) tm dv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara