IRAN ODBIO ZAUSTAVITI PLANOVE ZA IZGRADNJU NUKLEARNOG REAKTORA

Teheran je odbacio u srijedu zahtjev Europske unije da zaustavi planiranu izgradnju nuklearnog reaktora s teškom vodom u središnjem Iranu, ali je obećao da će nastaviti suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

"Ne možemo poslušati zahtjev za zaustavljanje projekta reaktora u Araku i smatramo to nevažnim, ali ćemo nastaviti suradnju s IAEA-om kako bi uklonili svaku nejasnoću...", rekao je ministar vanjskih poslova Kamal Kharrazi novinarima u Teheranu.

Članice EU-a - Britanija, Francuska i Njemačka - planiraju u utorak predstaviti odboru guvernera IAEA-e rezoluciju u kojoj se Iran okrivljuje za nedostatak suradnje s međunarodnim nuklearnim inspektorima i poziva se da zaustavi planove izgradnje reaktora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međutim, Kharrazi je rekao: "Plan (izgradnje) nuklearnog reaktora s teškom vodom ne krši pravila IAEA-e i služi, kao i ostatak naših nuklearnih programa, u mirne svrhe."

Ministar je ponovio da Iran ima pravo raditi na svojoj nuklearnoj tehnologiji u mirne svrhe i da neće podleći političkom pritisku SAD-a na EU i IAEA-u.

(Hina) xkga ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara