Iran odustao od nuklearnih centrifuga

IRAN je službeno povukao zahtjev da se iz sporazuma o obustavljanju programa obogaćivanja urana izuzme 20 nuklearnih centrifuga koje bi se koristile u istraživačke svrhe, obznanio je u nedjelju zapadni diplomat u Beču.

"Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) primila je pismo iz Teherana o 20 spornih centrifuga. Izgleda da ono pokriva sve naše zahtjeve i da je za Europsku uniju prihvatljivo", rekao je diplomat, koji je želio ostati anoniman i nije želio objaviti pojedinosti iz pisma.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u subotu su predstavnici Europske unije, trojica diplomata iz Njemačke, Francuske i Velike Britanije, poručila Iranu da do ponedjeljka mora pristati na zamrzavanje ključnih dijelova svoga nuklearnog programa. Inače Europska unija neće sprečavati sankcije Ujedinjenih naroda protiv Irana, rekli su diplomati.

Prošloga tjedna Iran je obećao da će zamrznuti svoj program obogaćivanja urana (procesa kojim se stvara atomsko gorivo za nuklearne elektrane, ali i oružje) u zamjenu za obećanje da neće biti nikakvih sankcija. Europljani su pristali, ali se tinta na sporazumu još nije ni osušila kada je Iran zatražio da se iz dogovora izuzme dvadesetak centrifuga za obogaćivanje urana koje bi im trebale služiti u istraživačke svrhe. Zapadni diplomati su prijedlog odbili jer se tako nikada ne bi otklonile sumnje da Iran potajno razvija nuklearni arsenal.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara