Iran planira ukloniti strahove svijeta glede nuklearnog programa

ČELNIK iranskog programa za atomsku energiju izjavio je u srijedu da Iran planira ukloniti međunarodnu zabrinutost u vezi svojih nuklearnih ambicija.

"Vjerujem da ćemo ukloniti međunarodnu zabrinutost", rekao je novinarima Gholamreza Aghazadeh nakon tjedne sjednice vlade.

Međunarodna zajednica vrši sve veći pritisak na Iran da dopusti temeljitije inspekcije svoje sofisticirane mreže nuklearnih postrojenja za koja Washington govori da bi mogla biti pokriće za program nuklearnog oružja.

Iran ustrajava na tome da je cilj njegova programa proizvodnja električne struje i dosad je odbijao pozive na potpisivanje dodatnog protokola Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja kojim bi se omogućile inspekcije bez prethodne najave.

Aghazadeh je rekao da su iranski dužnosnici održali "dobre" razgovore posljednjih nekoliko dana sa skupinom predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o potpisivanju tog protokola.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo da ćemo prije sastanka IAEA-e u rujnu imati pozitivnu informaciju u vezi tog pitanja (dodatnog protokola)", rekao je Aghazadeh.

U međuvremenu je iranski predsjednik Mohamad Hatami opovrgnuo u srijedu izvješće lokalnih novina u kojem se navodi da je njegova vlada stupila u kontakt s američkim dužnosnicima kako bi zatražila nastavak razgovora između dvije zemlje koje je Washington prekinuo u svibnju.

"Nismo održali nikakve razgovore niti smo poslali poruku Amerikancima i sve što pišu te novine je netočno", rekao je Hatami novinarima nakon sjednice vlade.

(Hina) kga nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara