Iran predao odgovor na ponudu šest svjetskih sila o nuklearnom oružju

IRAN je u utorak predao odgovor na paket ponude svjetskih sila kojim ga žele privoljeti da odustane od razvoja nuklearnog programa, prenijela je državna televizija Al-Alam.

Ali Larijani, iranski glavni pregovarač za nuklearna pitanja, odgovor je predao stranim izaslanicima iz šest zemalja, koje su sastavile paket.

Televizija Al-Alam nije prenijela pojedinosti odgovora, no zapadni diplomat je za Reuters najavio "Očekujem vrlo dvosmislen odgovor."

Zapadni diplomat kazao je da utorak nije krajnji rok jer je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda Iranu dalo rok do 31. kolovoza da prestane obogaćivati uran ili će se suočiti s međunarodnim sankcijama.

Iranski su dužnosnici već dali do znanja da nisu spremni ispuniti zahtjev Vijeća sigurnosti.

Teheran naime inzistira da se neće odreći svog prava na obogaćianje urana za civilne potrebe.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti - Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Sjedinjene Države zajedno s Njemačkom ponudile su Iranu niz gospodarskih i političkih te sigurnosnih poticaja u zamjenu za odustajanje od atomskog programa.

Iako je četvrti najveći svjetski izvoznik nafte Iran inzistira da nuklearnu energiju razvija isključivo radi dobivanja energije iz drugih izvora, a Zapad ga optužuje da pod krinkom civilnog programa kriomice razvija atomsko oružje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara