Iran prijeti otmicama američkih vojnika po Europi

Iran prijeti otmicama američkih vojnika po Europi

BRITANSKI "Sunday Times" prenosi pisanje "Subhi Sadeka", tjednika iranske Revolucionarne garde, kako su vrlo izgledne otmice američkih vojnika u znak odmazde zbog nedavnih otmica i tajanstvenih nestanaka najviših iranskih časnika.

Početkom veljače je za vrijeme puta u Istanbul nestao Ali Reza Asgari, zamjenik iranskog ministra obrane i bivši zapovjednik Qudsa, elitne postrojbe iranskih "pasdrana". Proturječne informacije govore kako je Asgari otet, odnosno da je prebjegao i da američkim i izraelskim obavještajcima prenosi najvažnije detalje iranskog nuklearnog programa.

Prošlog tjedna je, pak, nestao pukovnik Amir Muhammed Shirazi, još jedan visoki časnik "pasdarana", za kojeg se vjeruje da je u Iraku.

Treći visoki časnik je također nestao. Riječ je o brigadnom generalu Muhammedu Soltaniju, zapovjednik Revolucionarne garde u području Perzijskog zaljeva.

Autor članka u "Subhi Sadeku" je Reza Faker, pisac poznat po bliskim vezama s predsjednikom Mohammedom Ahmadinejadom. Faker tvrdi kako sve te otmice i nestanci "nisu slučajnost", nego "dio orkestrirane kampanje s ciljem da se poremeti sustav zapovijedanja Revolucionarne garde" odnosno destabilizira iranski režim.

Te se tvrdnje dovode u vezu s nedavnim napadom na kamion Revolucionarne garde u provinciji Baludžistan, koji se pripisuje separatističkim pobunjenicima iz pretežno sunitske etničke zajednice Baluča. Vjeruje se da su te gerilske organizacije, slično kao i Kurde i Azere, odnosno pripadnike "Mudžahedin Halka" - iranskih pro-sadamističkih snaga - odnedavno dobile financijsku, logističku i drugu podršku CIA-e u svrhu vođenja tajnog rata, odnosno obaranja teheranskog režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD se, naime, jednostavno ne mogu pomiriti s postojanjem snažnog i nuklearnim oružjem opskrbljenog sve agresivnijeg Irana, a direktna vojna akcija je, s obzirom na traumatično iskustvo u Iraku, isključena. Zato se u posljednje vrijeme američka strategija temelji na podrivanju iranskog režima iznutra, oslanjajući se pretežno na iranske etničke manjine.

Faker, međutim, upozorava da bi se ta strategija Amerikancima mogla obiti o glavu, s obzirom da Iran ima dugogodišnje i prilično dojmljivo iskustvo u "prljavom" ratovanju. "Imamo dovoljno ljudi i resursa da zarobimo gomilu plavokosih i plavookih vojnika te s njima nahranimo naše pijevce", tvrdi Faker i dodaje da će se pri tome udarati "u srcu Europe te otimati Amerikance i Izraelce".

Američki izvori, pak, navode da je uz gore spomenute generale zarobljen određen broj pripadnika "Qudsa" u Irbilu, pretežno kurdskom gradu na sjeveru Iraka, odnosno da je zahvaljujući tome došlo do "značajnih spoznaja o iranskim aktivnostima u Iraku".

Jordanski obavještajni izvori, pak, tvrde da se iranske prijetnje odmazdom moraju itekako ozbiljno shvatiti, s obzirom na prethodne slučajeve, od kojih je najpoznatiji slučaj krvavih i dosada još uvijek nerazjašnjenih bombaških napada na izraelske i židovske ciljeve u Argentini, izvedenih nakon što su izraelski agenti likvidirali "Hezbollahovog" glavnog tajnika 1992. godine. 

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara