Iran priopćio da će ograničiti inspekcije IAEA u nuklearnim postrojenjima

Iran je UNovoj Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) poručio da okonča iznenadne inspekcije njegovih nuklearnih postrojenja do sredine veljače, objavila je IAEA u ponedjeljak.

Taj je iranski potez u skladu s prošlotjednom najavom Teherana da će zabraniti provjere inspektora IAEA u svojim nuklearnim postrojenjima u znak osvete za odluku vijeća guvernera agencije da se Iran prijavi Vijeću sigurnosti UN-a radi mogućnosti da nastoji proizvesti nuklearna oružja.

"Sva ograničenja IAEA i mjere nadzora izvan uobičajenih sigurnosnih mjera trebaju biti ukinute do sredine veljače 2006. godine", napisao je viši dužnosnik Iranskog povjerenstva za nuklearnu energiju E. Khalilipour u pismu upućenom IAEA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U pismu se također kaže da će Iran ograničiti buduću suradnju s inspektorima IAEA na obveze koje proizlaze iz sporazuma o Sprječavanju širenja nuklearnog oružja iz 1970. godine.

Po dodatnom protokolu tog sporazuma iz 1997. godine, koji je Iran dragovoljno prihvatio ali nikad nije ratificirao, dopuštaju se inspekcije s kratkim rokom najave dok po starom sporazumu inspektori o svom posjetu moraju mnogo ranije obavijestiti zemlju u koju dolaze.

(Hina) xakoz ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara