Iran se i dalje pridržava ugovora o neširenju nuklearnog oružja

Iran se "i dalje pridržava" ugovora o neširenju nuklearnog oružja (TNP), ali bi mogao promijeniti stajalište ovisno o tome kakvu će odluku Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) donijeti 6. ožujka o iranskom nuklearnom pitanju, izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi u nedjelju.

TNP je "međunarodni ugovor kojega se i dalje pridržavamo, ali ne možemo prihvatiti da ga se koristi u političke svrhe", kazao je Asefi.

Odgovarajući na pitanje hoće li se Iran povući iz ugovora ukoliko IAEA njegov predmet službeno preda UN-ovu Vijeću sigurnosti, Asefi je rekao: "Odlučit ćemo ovisno o stajalištu agencije prema Islamskoj Republici."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u subotu je otvoreno zaprijetio povlačenjem Irana iz ugovora o neširenju nuklearnog oružja pokuša li ga Zapad "lišiti" prava na atomsku energiju.

Dana 4. veljače vijeće guverenera IAEA-e, izvršno tijelo agencije, izvijestilo je Vijeće sigurnosti UN-a o iranskom nuklearnom pitanju i odgodilo do 6. ožujka mogućnost da ga prijavi tom UN-ovu tijelu.

(Hina) xvrad ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara