Iran zahtijeva od EU ozbiljnost u pregovorima

Iran je zatražio od Europske unije da se pokaže ozbiljnom u pregovorima o nuklearnoj energiji s islamskom republikom, ponavljajući da bi svaki neuspjeh mogao dovesti u pitanje te pregovore. L

"Nadamo se da se Europljani sjećaju obećanja koja su dali u prethodnim pregovorima. Očekujemo od Europljana da pokažu ozbiljnost", izjavio je u nedjelju glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Assefi pred novinarima.

"Jasno, ako vidimo da ne mogu održati obećanja ili nisu ozbiljni, poduzet ćemo druge mjere. Međutim, nadam se doista da do toga neće doći", dodao je on.

U studenom 2004. Iran je pristao na prekid svih aktivnosti vezanih uz obogaćivanje urana nasuprot obećanju triju europskih zemalja (Njemačke, Francuske, V. Britanije) o tehnološkoj i trgovinskoj suradnji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Iran želi da taj prekid bude privremen, ističući da njegov nuklearni program ima civilnu a ne vojnu svrhu, dok tri europske zemlje zahtijevaju stalan i potpun prekid.

Politički čelnici ministarstava vanjskih poslova triju europskih zemalja vodit će u utorak novi krug pregovora upravo o tom pitanju, nakon dvaju pregovaračkih sastanaka u prosincu u Bruxellesu i siječnju u Ženevi.

(Hina) xbnš ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara