Iranci zarobili 15 britanskih mornara

Iranci zarobili 15 britanskih mornara

PETNAEST mornara britanske ratne mornarice danas su zarobile iranske vojne snage, nakon što su se Britanci ukrcali na brod, za koji su sumnjali da je krijumčarski, nedaleko od iračke obale.

U trenutku događaja brod britanske mornarice na kojem su zarobljeni mornari služili je bio u rutinskoj ophodnji iračkih voda. Zapovjednik broda Nick Lambert izjavio je kako se nada da je došlo do jednostavnog teritorijalnog nesporazuma i da će njegovi mornari uskoro biti oslobođeni.

"Nimalo ne sumnjam da su britanski mornari bili u iračkim vodama, iako će Iranci možda tvrditi suprotno. Mislim da će se uskoro utvrditi kako je ovo običan taktički nesporazum", rekao je Lambert, prenosi BBC. Dodao je i kako postoji potvrda da su zarobljeni mornari živi i zdravi, te da se prema njima postupa potpuno u skladu s ratnim pravilima. Mornaričke vlasti poduzimaju sve potrebne korake kako bi mornari što prije bili pušteni na slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grupa koja se ukrcala na trgovački brod upravo je završila rutinsku inspekciju kad su ih iranski brodovi okružili i otpratili ih do iranskih teritorijalnih voda. Odmah smo kontaktirali iranske vlasti na najvišem mogućem nivou i pregovaramo i njihovom puštanju. Britanska vlada zahtjeva od Irana da smjesta oslobodi naše ljude i opremu", stoji u priopćenju britanskog ministarstva obrane.

U srpnju 2004. se zbio sličan incident tijekom kojega su Iranci zarobili dva britanska mornara i četiri marinca. Svih šestoro su bili pušteni nakon tri dana.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara