Iranci žele pregovarati oko nuklearnog programa

GLAVNI iranski pregovarač za nuklearna pitanja, Ali Larijani, izjavio je danas kako je Iran spreman početi ozbiljne pregovore koji bi riješili svađu oko njihovog nuklearnog programa.

"Spremni smo početi s ozbiljnim pregovorima koji bi doveli do sporazuma", prenosi Larijanijeve riječi novinska agencija Mehr.

Iran i dalje odbija prekinuti s procesom obogaćivanja urana, a Zapad se boji da bi ta zemlja uskoro mogla napraviti nuklearnu bombu. Reuters javlja da su iranski mediji najavili obraćanje Mahmouda Ahmadinedžada javnosti u toku današnjeg dana. Ahmadinedžad bi trebao dati neke nove informacije o nuklearnom programu.

"Spremni smo pregovarati sa Zapadom i postići sporazum s njima. Cilj nam je ublažiti strahove zapadnih zemalja oko nuklearnog Irana bez da zaustavimo vlastiti znanstveni razvoj", rekao je Larijani.

Prošle godine se pokušalo pregovarati, ali su pregovori koje je vodila Europska unija propali kad je Iran odbio prekinuti s obogaćivanjem urana, tvrdeći da ne namjerava praviti nuklearno oružje, nego proizvoditi nuklearne reaktore za generiranje struje.

Ipak, nastavljeni su nekakvi preliminarni pregovori, a Iranci uporno tvrde da su spremni za diskusiju.

Zapad bi trebao znati da se dogovor s Iranom neće postići preko rezolucija UN-a, a pokušaj pritiska umjesto interakcije izazvat će našu ozbiljnu reakciju", završio je Larijani.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara