Iranska televizija prikazala novu snimku otetih britanskih mornara

IRANSKA televizija prikazala je jučer ono što bi trebalo biti iskrenom isprikom mornara zbog neovlaštenog ulaska u iranske vode, u novoj snimci dvojice od petnaest mornara otetih u Iranu prije devet dana. Britanci tvrde da se radi o novom iznuđenom priznanju, prenosi BBC.

Kapetan kraljevske mornarice Chris Air i poručnik Felix Carman prikazani su odvojeno ispred kartografskog prikaza Zaljeva, uvjeravajući gledatelje da su se u trenutku kada su uhvaćeni oko deset sati, 23. ožujka, nalazili u iranskom dijelu mora.

Air je rekao da se prema vojnicima ophodi vrlo dobro, dok je Carman izjavio, stojeći ispred mape i pokazujući na mjesto gdje su uhvaćeni, da "razumije zbog čega se Iran naljutio".

No, ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije ostaje pri tom da mornari nisu bili u iranskim teritorijalnim vodama, ta zahtijeva njihovo trenutno puštanje na slobodu. "Potpuno je neprihvatljivo prikazivanje ovih snimaka na televiziji, jer uznemirava obitelji otetih", stoji u priopćenju Foreign Officea.

Bivši glavni admiral britanske mornarice, Sir Alan West, rekao je za snimke da su "interni šou za Irance i ostali arapski svijet". "Naši su mornari ondje pod velikim pritiskom, jer je malo vjerojatno da su obučeni za ispitivanja, kao što je inače trenirana avijacija ili specijalci, prije nego odlaze u misije", rekao je West.

Prema izvještajima BBC-ja, Iranski su studenti prije puštanja snimke kamenovali britansku ambasadu u Teheranu vičući "Smrt Britaniji!", u sklopu prosvjeda zbog ulaska britanskog broda u iranske teritorijalne vode.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara