Iranska televizija prikazala novu snimku otetih britanskih mornara

Iranska televizija prikazala novu snimku otetih britanskih mornara

IRANSKA televizija prikazala je jučer ono što bi trebalo biti iskrenom isprikom mornara zbog neovlaštenog ulaska u iranske vode, u novoj snimci dvojice od petnaest mornara otetih u Iranu prije devet dana. Britanci tvrde da se radi o novom iznuđenom priznanju, prenosi BBC.

Kapetan kraljevske mornarice Chris Air i poručnik Felix Carman prikazani su odvojeno ispred kartografskog prikaza Zaljeva, uvjeravajući gledatelje da su se u trenutku kada su uhvaćeni oko deset sati, 23. ožujka, nalazili u iranskom dijelu mora.

Air je rekao da se prema vojnicima ophodi vrlo dobro, dok je Carman izjavio, stojeći ispred mape i pokazujući na mjesto gdje su uhvaćeni, da "razumije zbog čega se Iran naljutio".

No, ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije ostaje pri tom da mornari nisu bili u iranskim teritorijalnim vodama, ta zahtijeva njihovo trenutno puštanje na slobodu. "Potpuno je neprihvatljivo prikazivanje ovih snimaka na televiziji, jer uznemirava obitelji otetih", stoji u priopćenju Foreign Officea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši glavni admiral britanske mornarice, Sir Alan West, rekao je za snimke da su "interni šou za Irance i ostali arapski svijet". "Naši su mornari ondje pod velikim pritiskom, jer je malo vjerojatno da su obučeni za ispitivanja, kao što je inače trenirana avijacija ili specijalci, prije nego odlaze u misije", rekao je West.

Prema izvještajima BBC-ja, Iranski su studenti prije puštanja snimke kamenovali britansku ambasadu u Teheranu vičući "Smrt Britaniji!", u sklopu prosvjeda zbog ulaska britanskog broda u iranske teritorijalne vode.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara