Iranska vlada smatra da nije pravo vrijeme za izbore

IRANSKA  je vlada priopćila u nedjelju navečer na izvanrednom zasjedanju da nije pravo vrijeme za izbore, javila je novinska agencija IRNA.

Ministar unutarnjih poslova Mussavi Lari ponovio je na sjednici da prema procjeni iranskih guvernera nema uvjeta za dolične izbore.

Drugi članovi vlade složili su se da se izbori mogu održati 20. veljače samo ako budu zadovoljeni uvjeti da to budu slobodni izbori. Također su rekli da su unatoč svim poduzetim naporima propali pokušaji da se nagovori konzervativno Vijeće čuvara islama da ponovo razmotri tisuće zabranjenih kandidatura.

Iranski predsjednik Mohammad Khatami nije nazočio sjednici vlade zbog lakših zdravstvenih problema.

Vodeća reformistička stranka Islamska iranska fronta sudjelovanja, kojoj je na čelu predsjednikov brat Mohammad-Reza Khatami, održat će posebni sastanak u ponedjeljak i razmotrit će daljnje programe nakon najteže krize, kako smatraju promatrači, u povijesti islamske revolucije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjim izvješćima, 123 od ukupno 290 članova parlamenta, dalo je ostavku u znak prosvjeda protiv odluke tvrdolinijaškog Vijeća kojom je zabranjena kandidatura stotinama reformističkih kandidata na parlamentarnim izborima 20. veljače.

Potpredsjednik iranskog parlamenta Behzad Nabavi rekao je novinarima u nedjelju da će parlament raspravljati u utorak o ostavkama.

U međuvremenu je glavni tužitelj izjavio da ostavke neće utjecati na izbore.

(Hina) kga sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara