Iranski ajatolah o Wall Street prosvjedima: Svijet je na povijesnoj prekretnici, kapitalizam će pasti!

Iranski ajatolah o Wall Street prosvjedima: Svijet je na povijesnoj prekretnici, kapitalizam će pasti!

Foto: AFP

IRANSKI ajatolah Ali Khamenei kazao je u srijedu kako val prosvjeda koji se šire iz Wall Streeta u New Yorku na druge američke gradove održava ozbiljnu krizu koja će u konačnici srušiti kapitalizam u Americi.

Ajatolahov govor održan je tijekom jednog skupa u srijedu u iranskom gradu Kemanshahu gdje su se okupili deseci tisuća ljudi te je emitiran na državnoj televiziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Američka vlada mogla bi pasti zbog ovog pokreta, ali ne može ga iskorijeniti. U konačnici, narast će toliko da će srušiti kapitalistički sistem zapada", kazao je.

Ajatolahova izjava nije prva takva od strane iranskih dužnosnika o pokretu koji se formira u Americi. Upravo oni su prosvjede u New Yorku nazvali Američkim proljećem, poput onih putem kojih su srušeni arapski autokratski vođe.

Ajatolah je ocijenio i kako je kapitalizam dosegnuo svoju mrtvu točku i da je svijet na "povijesnoj prekretnici".

Occupy Wall Street prosvjedi proširili su se, naime, i na druge gradove kao što su Atlanta, Chicago, Philadelphia, Seattle i Los Angeles te su postali političko pitanje. Republikanci prosvjednike optužuju za vođenje klasnog rata dok predsjednik Barack Obama izjavljuje kako razumije frustracije

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara