Iranski homoseksualac po Europi bježi od vješanja

Iranski homoseksualac po Europi bježi od vješanja

19-GODIŠNJI Iranac, koji se usudio identificirati kao  homoseksualac, čeka suđenje u Nizozemskoj koje može dovesti do njegovog smaknuća.

Mehdi je studirao engleski jezik u Velikoj Britaniji kad je čuo vijest da je njegov dečko uhićen i osuđen za sodomiju, te obješen 2006. godine. No, prije nego što je ubijen, iranske vlasti su ga prisilile da oda imena svih svojih ljubavnika.

Nedugo nakon tog događaja, iranska policija pojavila se na vratima Mehdijeve obitelji s nalogom za njegovo uhićenje. Mehdi je nakon toga zatražio azil u Velikoj Britaniji, tvrdeći da će ga ubiti ako se vrati u Iran.

Britanske vlasti su tu molbu odbile, jer ne vjeruju da će se Mehdiju dosuditi smrt samo zbog njegovog seksualnog opredjeljenja. Mehdi je odlučio pobjeći u Kanadu prije deportacije.Uhvaćen je na njemačkoj granici i poslan u Nizozemsku.

Nizozemski predstavnik je rekao da će Kazemi biti vraćen u Veliku Britaniju, prvu europsku zemlju u koju je ušao. Nizozemci odbijaju razmatrati njegov zahtjev, jer po Dublinskoj odredbi Europske Unije iz 2003. prva država u koju uđe podnositelj molbe je zadužena da rješava pitanja vezana uz tu molbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanska služba za emigrante tvrdi kako svaki individualni slučaj proučava s velikom pozornošću te da neće deportirati nikoga za koga utvrdi da mu je život u opasnosti.

Mehdi Kazemi kaže kako njegov život sada neće biti ugrožen samo zato što je prozvan homoseksualcem, nego i zbog velike medijske pozornosti posvećene njegovom slučaju.

Mehdijev je slučaj postao kampanja aktivista za prava homoseksualaca diljem cijele Europe.

Mehdijev ujak koji već dulje vrijeme živi u Velikoj Britaniji tvrdi da će ga britanske vlasti "osuditi na smrt" deportiraju li ga u Iran. Mehdijev otac u Iranu razbaštinio ga je zbog nanošenja velike sramote obitelji.

Ž.Š.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara