Iranski predsjednik Busha izazvao na televizijsku debatu; Bush odbio

IRANSKI predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad u utorak je američkom predsjedniku Georgeu Bushu uputio poziv da se odvaži na televizijsku debatu u kojoj će dvojica čelnika raspravljati o svjetskim problemima, a koja će ići uživo i bez cenzure.

Iz Bijele kuće ovaj izazov iranskog predsjednika nazvali su "diverzijom" čija je namjera skrenuti pozornost s roka zakazanog za četvrtak, 31. kolovoza, a kojega je Vijeće sigurnosti UN-a Iranu nametnulo kao rok do kada treba suspendirati obogaćivanje urana.

"Prijedlog o televizijskoj debati samo je diverzija od opravdane zabrinutosti koju Međunarodna zajednica, ne samo SAD, ima spram ponašanja Irana, počevši od njegova podupiranja terorizma, pa sve do povećanja kapaciteta nuklearnog oružja." - izjavila je Dana Perino, glasnogovornica Bijele kuće.

Ranije ove godine Ahmadinedžad se američkom predsjedniku obratio pismenim putem, što je bilo njihovim prvim kontaktom u nekoliko proteklih desetljeća.

Unatoč brojnim zahtjevima Vijeća sigurnosti UN-a, Iran konstantno odbija prestati s obogaćivanjem uranom, tvrdeći kako je to isključivo za civilne potrebe. No, unatoč činjenici da se obogaćivanje urana provodi radi proizvodnje goriva za nuklearne elektrane, postoji bojazan od proizvodnje atomske bombe.

U travnju ove godine Ahmadinedžad je uz veliku medijsku pozornost najavio da je Iran prvi put uspio obogatiti uran, prvo do 3,5 posto, a zatim do 4,8 posto.

John Bolton, američki ambasador UN-a, izjavio je kako SAD namjerava istupiti s nacrtom rezolucije koja će Iranu donijeti političke i gospodarske sankcije poput zabrana putovanja te zamrzavanja imovine glavnih iranskih vođa, ubrzo nakon roka određenog za 31. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iranski predsjednik Ahmadinedžad sankcija se, barem kako izjavljuje, ne boji.

"Sankcije nisu problem...Nećemo biti sretni ako upotrijebe bilo što što nije stvar logike, no nismo zabrinuti. Na kraju krajeva, sposobni smo braniti svoja prava." - kazao je Ahmadinedžad.

Iranski je predsjednik prošle godine izazvao kontroverzu opisavši Izrael kao "tumor kojega treba izbrisati sa zemljopisne karte" te kako želi da se izvor nemira na Bliskom istoku "ukloni".

Tek nedavno iranski je predsjednik izjavio kako iranski nuklearni program ne predstavlja prijetnju ni za jednu zemlju, čak ni za Izrael.

Rok koji istječe u četvrtak Teheran smatra "nelegalnim" te ponavlja kako od nuklearnog programa neće odustati.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara