Irska će do 2010. trebati sto tisuća visokoškolovanih ljudi

IRSKA je dugo bila zemlja iz koje se iseljavalo, a do kraja ovog desetljeća morat će primiti oko sto tisuća visokoobrazovanih stručnjaka iz inozemstva, a više neće moći računati na Irce koji su kao mladi emigrirali prije dvadeset i trideset godina, kaže se u jednom novom istraživanju.

Irskom će gospodarstvu od 2001. do 2010. trebati oko tristo tisuća visokoškolovanih ljudi, a irska sveučilišta ne mogu zadovoljiti te potrebe, napose zbog očekivanog pada broja mladih od 15 do 24 godine do 2010., prema istraživanju koje je proveo Institut za gospodarska i društvena istraživanja (ESRI) u Dublinu, a objavljeno je u četvrtak.

Od 1846. do 1856. više od milijun Iraca pobjeglo je pred gladi koja je tada harala zemljom, pa je u nešto više od sto godina gotovo svaka irska obitelj bila pogođena iseljavanjem.

No gospodarski napredak u devedesetima radikalno je utjecao na tu tendenciju pa je u tom razdoblju Irska prihvatila oko sto tisuća stranaca.

Potreba za diplomiranom radnom snagom u razdoblju od 2001. do 2010. istog je reda veličine, smatra ESRI, ali je Irska zadovoljila svoje potrebe još devedesetih, kada su se iz svijeta u domovinu vratili Irci koji su nakon masovnog iseljavanja u prošlim desetljećima bili privučeni dvoznamenkastim rastom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslodavci će imati muke sa zapošljavanjem" do 2010., izjavio je za AFP Jerry Sexton, jedan od autora istraživanja. U potrazi za radnom snagom morat će ići tamo gdje su mladi stručnjaci spremni da odu iz zemlje, vjerojatno u istočnu Europu, dodao je Edgar Morgenroth, suautor istraživanja pod nazivom "Predviđanja za zapošljavanje u regiji do 2010."

Posebno će se tražiti inženjeri, znanstvenici i diplomirani menadžeri.

Istraživanje se temelji na predviđanju povratka rasta od pet posto na godinu do 2005., kada je riječ o Irskoj. Rast ipak ovisi o oporavku europskog gospodarstva u drugoj polovici ovog desetljeća, upozorava ESRI.

(Hina)vrad vm

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara