Irska predlaže da Hrvatska dobije status kandidata i datum

IRSKO predsjedništvo uputilo je zemljama članicama EU-a prijedlog zaključaka za sastanak Vijeća ministara u kojem se predlaže da Hrvatska dobije status kandidata i datum za početak pregovora, doznaje se u petak iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.

Prema tim izvorima, Irci su u prijedlogu zaključaka ponudili dvije varijante u pogledu datuma početka pregovora o punopravnom članstvu. Prema jednoj varijanti pregovori bi trebali početi "početkom sljedeće godine", a u drugoj stoji samo tijekom "2005. godine". Odluku koja će varijanta biti prihvaćena trebaju donijeti ministri vanjskih poslova EU-a, koji se sastaju u Luxembourgu 14. i 15. lipnja. Zaključke Vijeće ministara trebaju potvrditi šefovi država ili vlada 25 zemalja članica, koji se sastaju na summitu 17. i 18. lipnja u Bruxellesu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ima dobre izglede da prijedlog irskog predsjedništva bude prihvaćen nakon ocjene glavne tužiteljice Carle del Ponte, koja je za svog posjeta Zagrebu, istaknula da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom te saborske odluke o odgodi primjene ekološko-ribolovne zone za članice EU-a.

U vezi s ekološko-ribolovnom zonom u petak su se u Bruxellesu sastali državni tajnici u ministarstvima vanjskih poslova Hrvatske, Italije i Slovenije. Na tom je sastanku Hido Biščević upoznao svoje kolege Roberata Antonionea i Andreja Logara o saborskoj odluci. I Italija i Slovenija, koje su ranije, prema neslužbenim najavama, prijetile blokadom odluke u Hrvatskoj, u petak su pozdravili tu odluku i istaknuli da će podržati Zagreb u pogledu kandidature.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara