Irski biskup dao ostavku zbog štićenja svećenika pedofila

Irski biskup dao ostavku zbog štićenja svećenika pedofila

Tekst: J.D.
Foto: AFP


PAPA Benedikt XVI. danas je prihvatio ostavku irskog biskupa Johna Mageeja, bivšeg papinskog pomoćnika koji je optužen da je u 90-im godinama prošlog stoljeća policiji prešutio navode o seksualnom zlostavljanju djece od strane svećenika pedofila.

Magee se ispričao žrtvama svih svećenika pedofila koji su ostavljeni na svojim mjestima nakon što je on 1987. godine preuzeo irsku župu Cloyne: "Svima koje sam na bilo koji način razočarao, ili koji su patili zbog mojih propusta, ispričavam se i molim za oprost", rekao je 73-godišnji Magee.

Benedikt, koji je u nedjelju napisao prvo pastoralno pismo u povijesti Vatikana koje se bavi pedofilijom, i dalje mora prihvatiti ostavke trojice biskupa iz Dublina, ali svi su očekivali da će Mageee dati ostavku još otkad je prije dvije godine istraga Crkve otkrila da su Magee i njegovi pomoćnici u župi Cloyne sporo rješavali pitanja zlostavljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva zaštićena pedofila

2008. je dokument o istrazi objavljen, a Magee je formalno ostao biskup u župi, ali je svakodnevni posao prepustio svom nadređenom, nadbiskupu Demortu Cliffordu. Magee je naveo da će ostati dostupan istražiteljima, koji bi do kraja ove godine trebali završiti svoju istragu.

Crkvena istraga otkrila je da su Mageeju i njegovim pomoćnicima na stol došle brojne prijave protiv dvojice svećenika od 1995. godine pa nadalje. No, do 2003. oni ništa nisu rekli policiji, niti su štitili žrtve svećenika. To su smatrali "normalnom praksom" za Crkvu.

Magee je naveo jednog od svećenika koji je optužen da je zlostavljao dječaka, koji je kasnije i sam postao svećenik, na ostavku. Drugi svećenik godinama je zlostavljao djevojke i odrasle žene. Za njega se saznalo preko jedne žene s kojom je imao seksualnu aferu, a tijekom afere je razvio intimni odnos s njenim sinom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara