Irsko predsjedništvo će inzistirati na objektivnom procijenjivanju hrvatskog napretka prema EU

IRSKO predsjedništva EUa učinit će sve da olakša nastavak dijaloga s Hrvatskom i inzistirati na objektivnim kriterijima u procjenjivanju hrvatskog napretka na putu prema EU, izjavio je u ponedjeljak kasno navečer u Bruxellesu irski ministar vanjskih poslova Brian Cowen nakon sastanka Trojke EU i hrvatskog izaslanstva predvođenog ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom.

"Irsko će predsjedništvo učiniti sve da olakša nastavak dijaloga s Hrvatskom i inzistirati na objektivnim kriterijima u procjenjivanju njezina napretka", rekao je Cowen nakon sastanka između Trojke EU i Hrvatske u sklopu redovnog političkog dijaloga Bruxellesa i Zagreba.

Sastanku su bili nazočni i nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana i povjernik EK za vanjske poslove Chris Patten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na razgovorima je naglašeno da je Hrvatska učinila veliki napredak u približavanju Uniji. "Mislim da je Hrvatska učinila golem napredak proteklih godina, a nova je vlada pojačala te napore. Mi to želimo priznati", rekao je Cowen.

Kao preostala pitanja gdje se očekuju još veća postignuća, Cowen je spomenuo suradnju s Haškim tribunalom, povratak izbjeglica i reformu pravosuđa.

U vrijeme kada očekuje avis Europske komisije, Hrvatska može najveći napredak učiniti ako zadovolji Haški sud i svojim postupcima razuvjeri preostale članice EU koje nisu potpuno zadovoljne njezinom suradnjom s Tribunalom. "Najveći ćete napredak učiniti ako zadovoljite dužnosnike Haškog suda, naglasio je Cowen.

Ministar Žužul je rekao da Hrvatska čini sve da ispuni tražene kriterije i naglasio da ima osjećaj da je u Europi pozitivno primljeno sve ono što je hrvatska Vlada do sada učinila. Na pitanje što će Vlada napraviti kako bi zadovoljila Haški sud, Žužul je odgovorio da će to "učiniti ispunjavanjem svojih međunarodnih obveza".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara