Isabel Allende vratila se u Čile radi objavljivanja knjige

ČILEANSKA spisateljica Isabel Allende, koja već šesnaest godina živi u Kaliforniji, objavila je ovih dana u Santiagu svoj najnoviji roman "El reino del dragon de oro" (Carstvo zlatnog zmaja), drugi dio trilogije za mladež koju je počela pisati 2002.

Književnica je rekla kako je njezin dolazak u Čile uoči 11. rujna, kad se obilježava 30. obljetnica vojnog puča Augusta Pinocheta, koji je 1973. svrgnuo njezina strica Salvadora Allendea i nju i njezinu obitelj prisilio na progonstvo, "puka slučajnost".

Za tisak je pak rekla da je knjigu htjela objaviti u Santiagu kako bi "vratila stari dug" zemlji svojeg djetinjstva.

Svoj najnoviji roman, knjigu od 312 stranica koju je na španjolskom jeziku izdao Editorial Sudamericana, a nastavak je djela "La ciudad de las bestias" ("Grad zvijeri" u hrvatskom prijevodu), autorica opisuje kao "čarobnu pustolovinu".

Usred Himalaja nastavlja pratiti likove iz prvog dijela sage, u kojemu su doživjeli mnoge neočekivane zaplete u amazonskoj prašumi između Brazila i Venezuele.

Mladi Alexander Cold tu pronalazi svoju baku, novinarku Kate Cold i njezinu najbolju prijateljicu Nadiu Santos i kroz snijegom zametene klisure kreću u potragu za kipom zlatnog zmaja koji bi trebao donijeti mir na Zemlji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego ga pronađu, moraju svladati niz kušnji, u čemu im pomaže budistički redovnik i njegov učenik koji će ih poučiti da život treba prihvatiti s ljubavlju, iskrenošću i vedrinom.

Isabel Allende izjavila je u utorak da je glavna poruka njezina romana važnost duhovnosti. Rekla je kako želi da čitatelji zarone u jedan novi, ozbiljan i dinamičan svijet u kojemu se tijelo može odvojiti od duha pomoću ratničkih vještina i akupunkture.

Književnica je otkrila da će se treći dio trilogije čiji naslov nije poznat, a trebao bi izići 2004., zbivati u tropskoj Africi.

Kazala je da je na neko vrijeme ostavila romane za odrasle kako bi načinila neku vrstu "stanke" i "vratila se čarobnom realizmu koji godinama nije istraživala."

Isabel Allende je među najpoznatijim latinskoameričkim autorima: nakon prvog uspjeha ("Kuća duhova", 1982.), njezini su romani prodani u 38 milijuna primjeraka i prevedeni na 27 jezika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara