Ishod izbora ovisit će o procjeni Bushevog učinka na polju nacionalne sigurnosti

Ishod izbora ovisit će o procjeni Bushevog učinka na polju nacionalne sigurnosti

IZ DOSADAŠNJEG sučeljavanja dvaju predsjedničkih kandidata u SAD-u naučili smo sljedeće:

Prvo, glavni pretedenti na to mjesto (Bush i Kerry), sudeći po naglascima u kampanji, imaju namjeru nastaviti provođenje sadašnje strategije borbe protiv terorizma.

Drugo, predsjednik Bush (prema njegovim i tvrdnjama njegova stožera), nije tijekom svojeg mandata učinio niti jednu pogrešku, a posebice u borbi protiv terorizma.

Treće, demokratski kandidat za predsjednika, John Kerry, ako bude izabran, tvrdi kako neće sigurno griješiti kao sadašnji predsjednik Bush, a posebice ne u borbi protiv terorizma.

Po svemu sudeći, odluka birača za koga glasati temeljit će se presudno na procjeni je li sadašnji predsjednik svoj posao u području nacionalne sigurnosti dobro ili loše radio, odnosno kako bi taj posao mogao raditi mogući novi predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključujemo kako je predsjednička kampanja u SAD-u pokazala vrlo jasno kako će se nastaviti rat protiv terorizma i kako će, bez obzira tko pobijedio, snage u Iraku ostati duže vrijeme.

Iz toga slijedi kako će se nastaviti pritisak na druge aktere u međunarodnoj zajednici s ciljem prihvaćanja takve strategije i sudjelovanja u onim akcijama koje će biti sukladne interesima SAD-a.

Sukladno tome zaključujemo kako bi se odnosi Republike Hrvatske mogli kretati u dosadašnjim kategorijama: ulazak RH u NATO, moguće sudjelovanje hrvatskih vojnika u mirovnoj operaciji u Iraku, potpis na sporazumu o neizručivanju američkih građana Međunarodnom kaznenom sudu itd.

Bez obzira tko pobijedio, spomenuta pitanja bit će na dnevnom redu bilateralnih odnosa kao i očekivanja jače podrške vanjskopolitičkim incijativama SAD-a kroz promjenu nekih od stavova Republike Hrvatske.

Dr. Vlatko Cvrtila

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara