ISIS preuzeo odgovornost za napad na autobus pun turista u Egiptu

ISIS preuzeo odgovornost za napad na autobus pun turista u Egiptu

Foto: Hina

SKUPINA Islamska država ( IS) preuzela je odgovornost za napad u Egiptu na autobus pun izraelskih turista blizu jednog hotela u Kairu i objavila da je to učinjeno kao odgovor na poziv njihova vođe Abu Bakra al-Bagdadija da se napadaju Židovi gdje god je to moguće.

IS navodi u priopćenju objavljenom na društvenim mrežama da je "usmrtio i ranio židove i snage sigurnosti "u napadu u četvrtak na turistički autobus. Egipatske vlasti su objavile da nije bilo žrtava jer su se u vrijeme napada turisti, izraelski Arapi još nalazili u hotelu.

Ministarstvo unutarnjih poslova objasnilo je u priopćenju u četvrtak da su se nepoznate osobe okupile blizu hotela i prošle ispred zgrade, bacile petarde i pucale iz sačmarica na policajce koji su uzvratili. Ministarstvo je navelo da je autobus oštećen i da je najmanje jedan od petnaest napadača uhićen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedan djelatnik hotela je rekao agenciji France presse da je skupina od 15 do 20 mladih prosvjednika s maskama bacala petarde i pucala iz sačmarica na fasadu zgrade i prozore praznog autobusa, koji je čekao turiste.

IS u priopćenju navodi da su njegovi borci imali lako naoružanje.

Egipat je poprište atentata od kada je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Mursija 2013. ali napadi su uglavnom usmjereni na snage sigurnosti i za njih odgovornost preuzimaju džihadističke skupine koje navode da djeluju kao odgovor na represiju pro-Mursijevih pobornika.

Turizam je jedan od ključnih izvora deviza u Egiptu i vrlo je osjetljiv na napade militanata koji su usporili oporavak zemlje od godina političkog previranja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara