Iskazi Puma: Pucao sam mu u glavu da mu skratim muke

Tekst: I.Kri.
Foto: Ilustracija

BIVŠI pripadnik 7. gardijske brigade, popularnih Puma, Nenad Jurinec, u istrazi zbog ubojstva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske kazao je da je ubio zarobljenika kako bi mu skratio muke.

Protiv pripadnika Puma je podignuta optužnica u kojoj ih se tereti da su po zapovijedi generala Ivana Koradea ubili šest pripadnika Vojske Republike Srpske u rujnu 1995. godine u Mliništima u BiH. U svom iskazu je Jurinec kazao da je prije ubojstava civila u izviđanju ubijen zapovjednik Topničke bitnice 3. bojne 7. gardijske brigade Ivan Tot, a njegov vozač Josip Bračun je zarobljen, piše Večernji list.

"Smije ih se tući, ali ne i masakrirati i klati"

Dodao je kako je na položaje koje je držala Topnička bitnica toga dana stigao kamion sa zarobljenim vojnicima Vojske Republike Srpske. "Zapovjednik Novačić kazao je da je zarobljenike dao Ivan Korade u zamjenu za pokojnog zapovjednika Tota. Rekao je i da ih se smije tući, ali ne i masakrirati ili klati", kazao je u iskazu Jurinec te dodao kako je nastala gužva u kojoj su njegovi suborci tjerali dvojicu zarobljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U jednom trenutku iza mojih leđa netko je zarobljeniku ispalio metak u prepone. Zarobljenik je ranjen klonuo na koljena, objema se rukama držeći za prepone koje su obilato krvarile. Tada sam od suborca uzeo pušku, pogledao tog zarobljenika u lice i, kako bih mu skratio muke, pucao mu u glavu, od čega je na mjestu preminuo", kazao je Jurinec.

Korade naredio vozaču da puca u zarobljenika

Dodao je da je vidio i drugog zarobljenika prostrijeljenih nogu koji je puzao po livadi, a zapovjednik Novačić je naredio da se to prekine pa su i toga vojnika ubili. Jurinec je optužen zajedno s još šest pripadnika Puma. U istrazi su ispričali i da je prvo trebao biti ubijen potporučnik RS-a u kojeg je prvo trebao pucati jedan pripadnik Puma kojem se zaglavio pištolj.

"Zatim je Korade naredio svom osobnom vozaču da puca u tog potporučnika, što je ovaj odbio. Tada je Korade istu stvar zapovjedio Šavoriću, a Šavorić je u potporučnika, udaljenog nekoliko metara, ispalio više hitaca", kazao je u istrazi svjedok. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara