ISKORIJENITI SIROMAŠTVO I GLAD SVJETSKI PRIORITET

Iskorjenjivanje siromaštva i gladi u svijetu prvi je zadatak za 44 posto svjetskog stanovništva, kažu rezultati ispitivanja objavljenog u petak o zadacima tisućljeća.

Istraživanje je između lipnja i kolovoza vodio institut Gallup za Svjetski gospodarski forum među više od 50.000 osoba u više od 60 zemalja.

Više do polovice, 62 posto stanovnika Bliskog istoka ocijenilo je ta dva aspekta prioritetnima za razvoj, što je stav kojega dijeli 51 posto ispitanih u zapadnoj Aziji i 50 posto u Latinskoj Americi.

U zapadnoj Europi 41 posto ispitanih je naveo iskorjenjivanje gladi i siromaštva kao prioritetne zadatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Razvoj svjetskog partnerstva radi pomoći siromašnim zemljama je drugi prioritet među zadacima tisućljeća za 12 posto ispitanih, nakon čega slijedi pitanje okoliša, borba protiv AIDS-a i osnovno obrazovanje sve djece svijeta.

Smanjenje dječje smrtnosti navelo je 4 posto ispitanih kao prvenstveni zadatak, 3 posto jednake mogućnosti za muškarce i žene, a 2 posto poboljšanje zdravlja majki.

"Naše jedinstveno istraživanje svjetskog mišljenja pokazuje zajednička stajališta o zadacima tisućljeća za razvoj koje je UN odredio za 2015. i na čelnicima svijeta je da ga pokrenu", naglasio je glavni tajnik Gallup Internationala Meril James.

(Hina) xtm ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara