Island, McDonald´s i Europska unija

Island, McDonald´s i Europska unija

Tekst: J.D.
Foto: AFP


NAJAVA kompanije McDonald's o zatvaranju svojih radnji u Islandu, zemlji koja je snažno pogođena svjetskom gospodarskom krizom, dobiva dvostruke reakcije. S jedne strane, priča se o tome kako pad vrijednosti islandske krune doveo Island u ravan sa slabo razvijenim zemljama, a s druge strane govori se o jačanju islandskog izvoza i ovisnosti o drugim zemljama.

Kompanija Lyst koja ima franšizu za sve McDonald'sove restorane u zemlji, je prije dva dana najavila kako zatvara posao zbog "teškog stanja u gospodarstvu i kolapsa islandske krune". Island se time pridružuje Albaniji, BiH i Armeniji kao jedinim zemljama u Europi koje neće imati podružnice najpoznatijeg fast-food restorana na svijetu.

Niske margine profita

Iako posjećenost restorana nikad nije bila veća, McDonald's na Islandu našao se u problemima zbog toga što sve proizvode mora uvoziti iz Njemačke. Istodobno, kruna je pala za 80 posto prema euru, pa je nabavka sirovina postala tako skupa da je margina profita u islandskim McDonald'sima na najnižoj razini ikad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
I dok se s jedne strane priča o opasnostima u kojima se mala europska zemlja izvan Europske unije može naći u trenucima krize, postoje i druga stajališta.

Oporavak gospodarstva

Novinar britanskog Daily Telegrapha Ambrose Evans-Pritchard daje drugi pogled na stvar. "Kompanija Lyst je zapravo rekla kako se više ne može nositi s lokalnim fast-food restoranima koji se oslanjaju na lokalne sirovine i imaju odlične proizvode. McDonald's u istom trenutku uvozi svoje sirovine iz Njemačke, a lokalni restorani ga prestižu u profitu. Vrlo jednostavno", napisao je on na svom blogu.

Islandska kruna čini upravo ono što bi trebala. Oporavlja islandski izvoz, navodi Evans-Pritchard.

"Islandsko gospodarstvo oporavlja se brže od gospodarstava Irske, Latvije i Litve, koja imaju fiksni valutni tečaj povezan s eurom. To će postati još jasnije u sljedeće dvije godine", zaključuje on.

Naravno, uz snažnu islandsku želju za pristupom EU i slično snažnom željom EU za prihvaćanjem otočke nacije, ovo bi moglo postati samo akademskim pitanjem. S druge strane, Island se za pristupanje odlučio upravo zbog kraha svog gospodarstva. Ukoliko se ono počne oporavljati brže nego što EU makne sve zapreke brzom pristupanju, situacija bi se mogla promijeniti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara