Island na koljenima za pomoć moli Rusiju

Island na koljenima za pomoć moli Rusiju

ISLAND, država donedavno hvaljena kao "nordijski tigar" i najugodnije mjesto za život, nalazi se pred ekonomskim slomom od kojeg ga može spasiti samo Rusija.

Iako su takve naslovnice samo prije nekoliko godina izgledale kao znanstvena fantastika, one danas predstavljaju znak da ekonomska kriza izazvana krahom hipotekarnih kredita za posljedicu može imati potpuno preslagivanje svjetskog gospodarskog i političkog poretka.

Islandski premijer Geir Haarde je izjavio kako je njegova vlada poslala molbu Rusiji za zajam od 4 milijarde eura, a čija je svrha sanacija islandskih banaka čiji dug trenutno šest puta nadmašuje godišnji BDP Islanda.

Haarde je izjavio kako njegova zemlja jednostavno nema izbora, jer su "neke druge države" - pri čemu većina komentatora misli na SAD i EU - nisu htjele ili mogle priskočiti Islandu u pomoć.

Aleksej Kudrin, ruski ministar financija, izjavio je kako je islandski zahtjev primljen "te da će se razmotriti".

Haarde je požurio demantirati sve špekulacije o tome kako će sporazum s Rusijom imati bilo kakvu vojno komponentu, odnosno da bi se ruski vojni zrakoplovi mogli stacionirati u jednoj od baza koje su godine 2006. napustili Amerikanci. "Island je među osnivačima NATO-a i u Alijansi će ostati", ustvrdio je jedan od njegovih pomoćnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postajemo Kuba na Sjeveru"

Većina komentatora, pak, drži da čak i bez tako dramatičnih obrata Island danas predstavlja više nego uvjerljiv dokaz kako je današnja Rusija ne samo povratila status velike sile, nego je spremna projicirati svoju moć daleko izvan neposredne sfere utjecaja.

Iako su ruske burze, što zbog svjetskog burzovnog kaosa, što zbog rata u Gruziji, a što zbog pada cijena nafte, zabilježile velike gubitke ove godine, Rusija raspolaže s ogromnom količinom deviznih rezervi koja joj omogućava da intervenira tamo gdje iscrpljene i preplašene SAD i EU više nisu u stanju.

Vijesti o ruskom zajmu su, kako javljaju tamošnji mediji, s olakšanjem dočekani među običnim Islanđanima. Kao jedan od primjera se navodi Ragnar Hannes Gudmundsson, 38-godišnji službenik Kaupthing banke koji je rekao kako se Island "pretvara u malu Kubu na Sjeveru". Gudmundsson tvrdi kako je Sovjetski Savez za vrijeme hladnog rata održavao Castrov otok na životu, a danas će isto tako Rusija spašavati Island.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara