Island nacionalizirao tri najveće banke, Rusija će pomoći u sprječavanju nacionalnog bankrota

Island nacionalizirao tri najveće banke, Rusija će pomoći u sprječavanju nacionalnog bankrota

Islandska vlada nacionalizirala je najveću nacionalnu banku i to nakon što je ranije ovog tjedna na jednak način postupila s drugom i trećom bankom po veličini u zemlji, a u daljnjem spašavanju financijskog sektora i sprječavanju nacionalnog bankrota pomoći će im Rusi, od kojih su neki dan zatražili četiri milijarde eura.

Islandski parlament je u ponedjeljak po hitnom postupku usvojio zakon kojim se propisuju "vatrogasne" mjere za spas tamošnjeg bankarskog sustava. Tim zakonom vlada je omogućeno da stekne kontrolu nad svim bankama i financijskim institucijama, da preuzme njihovu imovinu, da obavlja integracije, kao i da primora pojedine subjekte u financijskom sektoru da potrebi objave bankrot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Negativni financijski trendovi na Islandu su započeli još početkom ove godine, što najbolje pokazuje vrijednost islandske krune čije se vrijednost u zadnjih devet mjeseci u odnosu na euro prepolovila. Islandske banke da bi održale likvidnost počele su prodavati svoje podružnice u inozemstvu. Islandska privreda uglavnom se oslanja na financijski sektor, čija je vrijednost osam do devet puta veća od bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, tako da svjetska financijska kriza prijeti opstojnosti cjelokupne privrede.

Islandski premijer Geir Haarde izjavio je da njegova zemlja nije zatražila financijsku pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda iako je na to kao članica imala pravo, ali nije objasnio zašto. Ipak, poznato je da je islandska središnja banka tražila pomoć od Zapada, ali bezuspješno. Stoga nije čudno što se Island obratio Rusiji, tako da će te dvije zemlje početi financijske pregovore idućeg tjedna.

Ig.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara