ISPIRANJE NOSA SLANOM OTOPINOM BOLJE OD VITAMINSKIH NADOMJESTAKA

Svakodnevno ispiranje nosne šupljine mlakom vodom s kuhinjskom soli djelotvornije sprečava prehladu nego uzimanje dodatnih vitamina, otkrila je jedna njemačka studija. L

Nazalna irigacija koja ima dugu tradiciju u jogi, nikad nije bila jednostavnija zahvaljujući plastičnim bočicama koje štrcaju tekućinu u jednu nosnicu. Voda izlazi na drugu nosnicu i odnosi prljavštinu i klice koje se skupljaju u nosnoj šupljini.

Studija medicinskog fakulteta u Hanoveru pokazala je da je 85 posto od tisuću ispitanika znatno zdravije zahvaljujući svakodnevnom ispiranju mlakom izotoničnom slanom otopinom. Takva je otopina slana točno onoliko koliko i tjelesna tkiva.

Neke kulture djecu od najranije dobi uče ispiranju nosa, ali većina zapadnjaka tu tehniku smatra čudnom i isprva je teško svladava.

Njemačka je studija pokazala da uporaba tih bočica koje stoje samo nekoliko eura, smanjuje broj odlazaka k liječniku.

Od 14 najčešćih smetnji gornjega dišnog sustava, na ovaj je način znatno smanjen broj obolijevanja od njih devet, među ostalim i od alergijskoga rinitisa. Za usporedbu, od uzimanja multivitaminskih tableta jedva da je bilo ikakve koristi.

Takvo bi ispiranje moralo postati svakodnevna rutina baš kao pranje zuba, kaže profesor Friedrich Wilhelm Schwartz s hanoverskoga sveučilišta.

Ispiranje nosne šupljine slanom otopinom vlaži sluznicu i uklanja osušenu. Postupkom se sigurno služe i odrasli i djeca i nisu poznate nikakve ozbiljne popratne pojave.

(Hina) vm dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara