Ispraćaj Joerga Haidera uz najviše državne počasti

Ispraćaj Joerga Haidera uz najviše državne počasti

DESECI tisuća građana Klagenfurta, glavnog grada austrijske pokrajine Koruške, okupili su se na ulicama kako bi sudjelovali u posljednjem ispraćaju Jörga Haidera.

Kontroverzni političar, koji je bio predmetom brojnih kritika i optužbi za neonacizam i rasizam tijekom života, nakon pogibije u prometnoj nesreći je dobio pogreb s najvišim državnim počastima, a kojeg direktno prenosi državna televizija ŐRF.

U posljednjem ispraćaju guvernera Koruške i predsjednika esktremno desnog Pokreta za budućnost Austrije (BZŐ) su, uz članove obitelji sudjelovali su najviši austrijski dužnosnici, uključujući predsjednika Heinza Fischera. Haidera će ispratiti i strani političari, među kojima je Viktor Kokšarov, predsjednik Sverdlovske oblasti u Ruskoj Federaciji, Saif Gadafi, sin libijskog predsjednika te predstavnik Dalaj lame.

Lijes s tijelom od četvrtka je bio izložen u dvorani koruškog parlamenta gdje se od Haidera oprostio veliki broj sugrađana. Lijes je kasnije prebačen u dvorište državnog dvorca gdje je održana komemoracija u kojoj je sudjelovao najuži krug obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga je uslijedio pogrebni hod do Novog trga u središtu Klagenfurta gdje je održana središnja komemoracija. Središte Klagenfurta bilo je zatvoreno za promet, a brojne policijske snage bile su postavljene kako bi spriječile eventualne prosvjede i incidente koje bi izazvali Haiderovi protivnici.

Misa zadušnica za Haidera će se održati u klagenfurtskoj katedrali, a nakon čega će Haiderovo tijelo biti kremirano. Pepeo će biti odnesen u kapelicu na Haiderovom imanju.

R.R.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara