Istraživači proizveli nov, brz i jednostavan test za klamidiju

MEĐUNARODNA ekipa znanstvenika napravila je instant test za klamidiju, spolno prenosivu bolest od koje obolijevaju muškarci i žene i vodeći je uzrok neplodnosti.

Test nazvan "Firstburst" rezultat daje za manje od 25 minuta, a u zemljama u razvoju stajat će samo 70 centi.

"Među vodećim karakteristikama ovoga testa nisu samo brzina i jednostavnost uporabe nego i jednostavnost uzimanja uzorka", kaže voditeljica projekta dr. Helen Lee sa sveučilišta u Cambridgeu.

Test otkriva bakteriju u uzorku muškoga urina i ženskom vaginalnom brisu. Izveden je tako da se upotrebljava u ambulantama, ali dr. Lee kaže da joj je krajnji cilj mogućnost uporabe testa u kući.

"Jednostavan je, ali prvo će biti za upotrebu u ambulantama i centrima primarne zdravstvene zaštite", kaže voditeljica istraživanja.

Klamidija je jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u 1999. su zabilježena 92 milijuna novooboljelih.

Oko 70 posto žena i 50 posto muškaraca i ne zna da su zaraženi jer nemaju nikakvih simptoma. Klamidija se lako liječi antibioticima, ali ne liječi li se, može u žena izazvati neplodnost, izvanmaterničnu trudnoću, kroničnu zdjeličnu bol i upalnu bolest zdjelice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Djeca izložena bakteriji na porođaju mogu dobiti očnu infekciju koja može voditi u sljepilo i upalu pluća.

"Posljedice su u žena puno teže jer je klamidija glavni uzrok neplodnosti", kaže Lee.

Troškovi liječenja svake su godine u Sjedinjenim Državama oko 3,5 milijardi dolara, a u Britaniji 65 milijuna.

"Važno je da test bude brz i ne skup", dodaje Lee. "Ako živite u zemlji u kojoj morate nekoliko sati, ili čak cijeli dan, hodati do najbliže ambulante, malo je vjerojatno da ćete to ponoviti tjedan dana poslije samo da dobijete nalaze".

Istraživači pregovaraju s raznim tvrtkama u vezi s prodajom i distribucijom novoga testa. Lee se nada da će ga proizvoditi i u zemljama u razvoju.

Dr. Ted Bianco iz zaklade Wellcome Trust koja je financirala istraživanje, kaže da bi novi test mogao pomoći milijunima.

(Hina) vm dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara