Istraživački tim Plive Lachema testira novi lijek protiv raka

ISTRAŽIVAČKI tim iz tvrtke Pliva Lachema, češke farmaceutske tvornice sa sjedištem u Brnu koja je u vlasništvu zagrebačkoga koncerna Pliva, testira novi lijek koji bi mogao biti učinkovit u borbi protiv raka, priopćila je danas Pliva.

Lijek PLD 147 poznat i kao LA - 12 novi je oralni citostatik čija su klinička ispitivanja započela ove godine, no s obzirom na zahtjevnost predstojećih postupaka, a u slučaju uspješnog završetka kliničkih ispitivanja, finalni proizvod se ne očekuje na tržištu prije 2009. godine.

U pretkliničkim ispitivanjima, lijek je pokazao dobru podnošljivost te je njegov terapijski indeks daleko bolji od indeksa citostatika iste kemijske klase koji se nalaze na tržištu, stoji u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj citostatik, koji spada u skupinu spojeva platine, djeluje in vitro i in vivo, kako na tumorske stanice koje su osjetljive tako i na stanice koje su otporne na cisplatin.

Plivino priopćenje pojašnjava vijest iz današnjeg broja "Slobodne Dalmacije" koja je objavljena pod naslovom "Pliva patentirala lijek protiv raka".

Pliva nema običaj objavljivati informacije o novim lijekovima dok su još u fazi kliničkih ispitivanja, a vijest je u "Slobodnoj Dalmaciji" izašla zbog samoinicijativnog istupa šefa znanstveno-istraživačkog tima Plive Lachema iz Češke, rekla je Hini rukovoditeljica Plivinih komunikacija Tamara Pećarević Sušanj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara