Istraživanje: HDZ dobiva 32%, SDP 17%, HNS 10% glasova

Istraživanje: HDZ dobiva 32%, SDP 17%, HNS 10% glasova

PREMA rezultatima istraživanja javnog mnijenja koje je provela agencija Prizma istraživanja nešto manje od 70% građana RH će izaći na predstojeće parlamentarne izbore.

Projekcija Prizme istraživanja pokazuje da će, ukoliko se značajno ne promjeni raspoloženje biračkog tijela u slijedećih par dana, HDZ dobiti trećinu glasova (oko 32 %), a SDP oko 17%.

Rezultati, dakle, pokazuju da SDP neće imati više od 20% podrške, a najveća bitka će se voditi za "treće mjesto". Najveće šanse za to mjesto ima HNS koja ima podršku oko 10% punoljetnih građana RH, ali treba uzeti u obzir i HSS, HSP te koaliciju HSLS-a i DC-a koji imaju jednaku podršku - oko 9% biračkog tijela. HSLS i DC su, gledajući pojedinačno, blizu izbornom pragu, dok ostale stranke, prema svemu sudeći, neće prijeći izborni prag.

Rezultati se odnose na cijelu Hrvatsku, a broj zastupničkih mjesta pojedinih stranaka i koalicija će zavisiti o izbornim rezultatima unutar pojedinih izbornih jedinica. Zbog relativnog većeg dijela neopredijeljenih mogu se još dogoditi neke manje promjene u izbornim rezultatima.

Projekciju rezultata parlamentarnih izbora 2003.pogledajte ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekcija se temelji na istraživanju javnog mnijenja provedeno od 17. do 19. studenog na uzorku od 445 punoljetnih ispitanika iz cijele Hrvatske, CATI metodologijom. Uzorak je reprezentativan na razini punoljetne populacije Republike Hrvatske: dvoetapno stratificiran (županije i veličina naselja u pet kategorija), te usklađen (ponderiran) s popisom iz 2001. prema slijedećim karakteristikama: županija, veličina naselja, spol, dob i obrazovanje. Standardna pogreška ovog uzorka (n=445) za npr. 15% iznosi +/- 3.3% (uz 95% sigurnost). Drugim riječima rečeno, možemo sa 95% sigurnošću tvrditi da se "pravi rezultat" kreće u intervalu od 15%+/-3,3% (od 11.7% do 18,3%).

Što je projekcija?

Uzimajući u obzir kontinuirana istraživanja koja Prizma istraživanja provodi, trendove, prošle ankete, rezultate i dosadašnja iskustva pokušavamo prognozirati kakav bi bio konačni izborni rezultat. Projekcija je važeća za stanje kad je bilo obavljeno mjerenje. Što je vrijeme mjerenja bliže samim izborima, više se možemo pouzdati u projekciju.

                                  tekst: www.cati.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara