ISTRAŽIVANJE KORITA RIJEKE CETINE UZ POMOĆ BRITANSKE AKADEMIJEPo njegovim riječima u tijeku istraživanja na lokalitetu - za koji ravnatelj Instituta za arheologiju Sveučilišta u Birminghamu dr. Vincent Gaffney tvrdi da je najvažnije arheološko nalazište u Europi i svakako najveći lokalitet na kojemu je do sada radio, te da se takva otkrića događaju samo jednom u životu - stručnjaci će primijeniti najsuvremenije metode istraživanja kako bi stekli stvarnu sliku o negdašnjem izgledu Sinjskoga polja u cjelini.

Tri metra duge grede jasno se vide u vodi s obale te svjedoče o kasno neolitskim i rano brončanodobnim drvenim nastambama. Takve se nastambe mogu usporediti jedino s naseljima uz švicarska jezera i u istočnoj Engleskoj. Iz vode je do sada izvađen velik broj vrijednih metalnih i kamenih predmeta, kao što su sablje, noževi, kacige, sjekire i štitovi, te nakit iz raznih povijesnih razdoblja, koji su vjerojatno bačeni kao darovi riječnim božanstvima. Na žalost, ističe Milošević, česte su krađe i neovlašteno vađenje predmeta sa samog nalazišta, iako je to područje zaštićeno.Tako je manji dio od tisuću do sada izvađenih predmeta završio u drugim muzejima i privatnim zbirkama, no glavnina je izložaka ipak u vlasništvu Muzeja grada Sinja i Muzeja Cetinske krajine.

Prošle je godine o otkrićima iz Cetine u splitskom Muzeju postavljena izložba "Numini Hippi Fluvii", a izlošci su od prošle srijede predstavljeni u Ljubljani.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Ante Milošević najavio je mogućnost da taj muzej 2007. bude domaćin 14. europskog kongresa arheologa koji pod pokroviteljstvom Europske udruge arheologa koji svake godine okupi između 600 i 1000 sudionika. Nova istraživanja u Cetini i velika europska izložba o Karolinzima i Hrvatima, koja je prije tri godine bila postavljena u Splitu, zaključio je, u tome će biti od goleme koristi.

Opsežni arheološki radovi u koritu rijeke Cetine počinju u svibnju, a o nalazištu će biti snimljen i dokumentarni film za tv postaju National Geographic Chanell.

(Hina) dstr dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara